Om erachter te komen waar de oorzaken van de problemen liggen wordt van te voren een uitgebreid intakeformulier opgestuurd. Tijdens het eerste consult, wat dan ook zo'n anderhalf uur duurt wordt dit besproken met de ouders en wordt er specifiek gekeken wat de oorzaken zijn van het specifieke probleem. Ook vind er al een stuk behandeling plaats. Wij behandelen via de osteopathische technieken van Frank de Bakker en reguliere osteopathie. 

Er wordt gewerkt aan darmen om het lichaam te helpen beter zijn stoffen te verteren en om te zetten naar bijv. de stoffen die de hersenen nodig hebben. Ook de schedel wordt behandeld, hier vinden we vaak restant trauma's terug van de bevalling. Aan het eind van dit eerste consult is er heel veel meer duidelijk over de oorzaken van het probleem en gaat u met een setje oefeningen naar huis om het ingezette herstel te helpen stabiliseren. 

Erfelijke aanleg voor ziektes
Er wordt bekeken of er binnen de familie ziekten of disfuncties voorkomen, hierbij kun je denken aan bijv. suikerziekte of schildklierproblemen. Dit kan erfelijk bepaald een probleem zijn ook in de geschiedenis van het kind, waardoor er al een zwakte ligt in het lichamelijk functioneren.

De Zwangerschap
Het is van groot belang voor het later van functioneren van het kind dat de zwangerschap goed verloopt. Er zijn allerlei aspecten die van invloed kunnen zijn, zoals stress bij de moeder , wat voor het ongeboren kind een verandering in de hersenen teweeg kan brengen. Met als gevolg vaak drukke onrustige kinderen die snel emotioneel uit het veld geslagen zijn. Ook andere problemen , zoals bedrust, vertraagde groei van het kindje en bijv. veel overgeven hebben hun impact op het latere functioneren van het kind.

Het geboorteproces
De bevalling en met name het verloop van de bevalling voor het kind, kan grote invloed hebben op vooral de schedel en het verteringssysteem van het kind. ( denk bijv. aan het KISS syndroom) Vragen over ontsluitingsduur, over hulpmiddelen als vacuumpomp of verlostang en over de ligging van het ongeboren kind, komen tijdens dit gesprek aan de orde.

De kindertijd
Tijdens de intake komen ook aspecten van de lichamelijke ontwikkeling aan de orde. Motorische ontwikkeling, kinderziektes, voedingspatronen en oorontstekingen zijn onder andere aspecten die van invloed kunnen zijn op de klachten van het kind.